AKUT; Arama Kurtarma Derneği
AKUT; Arama Kurtarma Derneği
Hiç aklınıza, "bir gün bu derneğin yardımına ihtiyacımız olursa" diye, geldi mi acaba? Açıkçası bizim aklımıza hiç gelmedi.
Ancak onların çalışmaları ve yaşadıkları sıkıntılarla ilgili kısa bir tanışma toplantısından sonra bunu düşünür olduk. Belki bir depremde, yangında, selde ya da keyifli bir doğa gezisinde yaşanacak bir kaza da, ilk aklımıza gelen AKUT olacak.
AKUT; Arama Kurtarma Derneği
25 yılını geride bırakan Dernek, sıradan bir oluşum olmadığını, ekip çalışmasıyla ne zaman, nere de bir canlının onlara ihtiyaç duyacağını bilmeden, her an hazır olmak zorunda olduklarını, Bu güne kadar Ülke genelinde 3200' ü aşan bir gönüllü sayısına sahip olduklarını, Yaklaşık 3600 den fazla operasyonda binlerce insanın, binlerce hayvanın hayatını kurtardıklarını, Gece, gündüz herhangi bir arama ya da kurtarma gerektiğinde, daima hazır bulunmak zorunda olduklarını, Ülkemizin deprem gerçeğini iyi bildiklerini ve Marmara Depremi ile birlikte çalışmalarının dikkat çektiğini, İlk kuruluş hikayelerinin aslında bir grup dağcı tarafından oluştuğunu, Kısa sürede bu ekibin zor şartlarda büyük çalışmalara imza attığını ve başarılarıyla Dünya'da AKUT adını duyurduklarını, Bakanlar kurulu kararı ile, Kamu Yararına Çalışan ilk ve Dernek olduklarını, Gönüllülerle çoğaldıklarını, maddi ve manevi desteklerle çalışmalarını yürüttüklerini, Karşılıksız yardımseverlik ilkesiyle, her canlı için canlarını ortaya koyduklarını öğrendik.
Bunları öğrendiğimiz de, eğer bir gün onlara ihtiyaç duyarsak, onların her cana, can olabilmesi için önce bizim onlara destek olmamız gerektiğini anladık. Belki bir tatilde bir dağ yolunda, belki bir uçak kazasında, belki bir paraşütle ağaçlara takılı kaldığımızda, belki kedimiz bir trafoda mahsur kaldığında, ya da yavru keçimiz yamaçtan aşağıya yuvarlandığında, piknik alanında çocuğumuz kaybolduğun da, kısaca bir canlı hayatı söz konusu olduğunda kim bilebilir ki, bize uzanan el bir AKUT elidir. O eli güçlü tutabilmek, o ele güç verebilmek için hepimize düşen görevler var. Bizler AKUT' la beraber dağlara çıkamayız, denize dalamayız, bir enkazda günlerce uykusuz kalmayız belki ama onlara maddi manevi destek verebiliriz. Birer AKUT gönüllüsü olabiliriz. Özellikle Fethiye'mizde çok çeşitli doğa yürüyüş grupları var. Bu oluşumların içinde yer alan, yürüyüş yollarını gözü kapalı bilen, tecrübeli, dinamik, risk alabilen, yardımlaşmanın, bir canı kurtarmanın ne demek olduğunu gören özellikle gençlerin, AKUT gönüllüsü, üyesi olmaları onları daha da güçlü kılacaktır. Onlara verilecek her türlü destekle bizim olmasa da, belki bizim için önemli bir cana can katmış olacağız.? Her canlıya aynı hassasiyetle yaklaşan ve her canı, "sağ salim" bulmayı, kurtarmayı hedefleyen, gönüllülerle ilerleyen, yardımlarla çalışmalarını yürüten değerli, AKUT ailesi, Ayağınıza taş değmesin,
Ebru Oğuzhan Yeter
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.