Çiriş Otu Nedir Faydaları Nelerdir
Yaşam
(İHA) - İhlas Haber Ajansı |
17.07.2021 - 19:03, Güncelleme:
17.07.2021 - 19:03 4882+ kez okundu.
Çiriş Otu Nedir Faydaları Nelerdir
Çiriş otu genellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu yetiştirilir iken Ege ve Akdeniz bölgesinde de üretimi bulunur. Birçok hava koşuluna göre dayanıklılık gösteren bitki, zambakgiller ailesine aittir. Çok yapraklı olan bitki, tüketilen kısmı ile pırasaya benzetilir.
Bitkiler dünyası geçmişten bugüne alternatif tıpta kendine yer bulmuştur. Sağlıklı beslenmek ve hastalıklara doğal çözüm yöntemleri bakımından merak edilen sorulardan biri de çiriş otu ne işe yarar sorusu olur. Mart ve nisan aylarında açan bitkinin yetişme sürecinde toplanılır ve alt kısımları kullanılır.
Çiriş Otu Nedir
Yabani pırasa ya da dağ pırasası olarak adlandırılan bitki aynı zamanda pırasadan daha küçük olma sebebi ile güllük otu olarak da bilinir. Çiriş bitkisi bazı bölgelerde gulik ya da güllük olarak da isimlendirilir. Bilinen isimleri dışında bölge farklılığına göre kullanılan isimleri de değişir.
Pek çok hastalığa karşı doğal çözüm sunan bitki, kalsiyum ve magnezyum zengini olmasının yanı sıra yüksek antioksidan seviyesine sahiptir. A, C, B1, B2, B3, B6 ve B9 vitaminlerini içeren bitki tam anlamı ile şifa deposu olur. Çiriş otu yemekleri arasında en çok çorba, börek ve pilavlar bulunur ayrıca kaynatılıp çay olarak da tüketilebilir.
Çiriş Otu Faydaları Nelerdir
Çok eski zamanlardan günümüze kadar sağlık anlamında da kullanılmıştır. Bitkiden hazırlanmış merhemler; kırık, çıkık, çıban, uyuz ve frengi gibi hastalıklarda ya da sarılık, karaciğer ve mide rahatsızlıklarında işe yaramıştır.
Çiriş otu ya da güllük otu faydaları arasında bağışıklık sistemini güçlendirmek, vücudu hastalıklardan korumak, cilt sorunlarının iyileşmeye katkı sağlamak ve saç dökülmesini azaltmak bulunur. C vitamini kaynağı olan bitki, vücut direncini artırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Dünya nüfusu her geçen gün artarken buna bağlı olarak sağlık sorunları da artar. Her bitkinin kendine özgü tadı olduğu gibi kendine özgü özellikleri ve faydaları bulunur. Alternatif tıp gerçeğinde bitkilerin tartışılmaz yeri vardır. Sağlık açısından diğer faydaları da aşağıdaki gibidir:
1. Adet döneminin düzenli şekilde devamını sağlar ve adet düzensizliklerinin azalmasına yardımcı olur.
2. Kadınların büyük sorunlarından biri olan vajinal akıntının azalmasına hatta bu sorunun ortadan kalkmasını sağlar.
3. İdrar sökmeye yardımcı olan bitki aynı zamanda idrar yolu iltihaplarının tedavisinde süreci hızlandırır.
4. Sivilce ve egzama gibi cilt problemlerinin iyileşmesine yardımcı olur.
5. İçeriğinde bulundurduğu vitaminler ile saç dökülmesini azaltır ve saç köklerinin güçlenmesini sağlar.
6. Dökülme haricinde saçkıran gibi daha ciddi problemlerin iyileşme sürecinde önemli rolü bulunur.
7. Hemoroid (Basur) rahatsızlığının tedavisinde olumlu sonuçlar verir
8. Emziren kadınlarda süt miktarını artırır.
9. Akrep ya da yılan sokmalarına karşı tedavi amaçlı kullanılır.
10. Vücuttaki beyaz kan hücrelerinin artmasını sağlar.
Çiriş otu çayı yapmak için yaprakları kaynar suya konulup demlenir ve biraz ılımasını beklenir. İsteğe göre bal ile de tüketilebilir. Saç sağlığı için de kullanılabilen bitki kaynar suda demlendikten sonra içine 4 yemek kaşığı sirke eklenir. Saçın yıkanması bittikten sonra saça sürülür ardından tekrar duru su ile saç durulanır.
Bitkinin bilinen bir yan etkisi olmamakla birlikte, fazla tüketildiğinde vücutta az da olsa tepkimelere sebep olabilir. İdrar söktürücü özelliği olduğundan aşırı tüketim sonucunda kişi açısında can sıkıcı durumlar yaşanabilir. Aşırı tüketimde vücuttaki bazı dengelerin bozulacağının bilinmesi gerekir.
Çiriş otu genellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu yetiştirilir iken Ege ve Akdeniz bölgesinde de üretimi bulunur. Birçok hava koşuluna göre dayanıklılık gösteren bitki, zambakgiller ailesine aittir. Çok yapraklı olan bitki, tüketilen kısmı ile pırasaya benzetilir.
Bitkiler dünyası geçmişten bugüne alternatif tıpta kendine yer bulmuştur. Sağlıklı beslenmek ve hastalıklara doğal çözüm yöntemleri bakımından merak edilen sorulardan biri de çiriş otu ne işe yarar sorusu olur. Mart ve nisan aylarında açan bitkinin yetişme sürecinde toplanılır ve alt kısımları kullanılır.
Çiriş Otu Nedir
Yabani pırasa ya da dağ pırasası olarak adlandırılan bitki aynı zamanda pırasadan daha küçük olma sebebi ile güllük otu olarak da bilinir. Çiriş bitkisi bazı bölgelerde gulik ya da güllük olarak da isimlendirilir. Bilinen isimleri dışında bölge farklılığına göre kullanılan isimleri de değişir. Pek çok hastalığa karşı doğal çözüm sunan bitki, kalsiyum ve magnezyum zengini olmasının yanı sıra yüksek antioksidan seviyesine sahiptir. A, C, B1, B2, B3, B6 ve B9 vitaminlerini içeren bitki tam anlamı ile şifa deposu olur. Çiriş otu yemekleri arasında en çok çorba, börek ve pilavlar bulunur ayrıca kaynatılıp çay olarak da tüketilebilir.Çiriş Otu Faydaları Nelerdir
Çok eski zamanlardan günümüze kadar sağlık anlamında da kullanılmıştır. Bitkiden hazırlanmış merhemler; kırık, çıkık, çıban, uyuz ve frengi gibi hastalıklarda ya da sarılık, karaciğer ve mide rahatsızlıklarında işe yaramıştır. Çiriş otu ya da güllük otu faydaları arasında bağışıklık sistemini güçlendirmek, vücudu hastalıklardan korumak, cilt sorunlarının iyileşmeye katkı sağlamak ve saç dökülmesini azaltmak bulunur. C vitamini kaynağı olan bitki, vücut direncini artırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Dünya nüfusu her geçen gün artarken buna bağlı olarak sağlık sorunları da artar. Her bitkinin kendine özgü tadı olduğu gibi kendine özgü özellikleri ve faydaları bulunur. Alternatif tıp gerçeğinde bitkilerin tartışılmaz yeri vardır. Sağlık açısından diğer faydaları da aşağıdaki gibidir: 1. Adet döneminin düzenli şekilde devamını sağlar ve adet düzensizliklerinin azalmasına yardımcı olur. 2. Kadınların büyük sorunlarından biri olan vajinal akıntının azalmasına hatta bu sorunun ortadan kalkmasını sağlar. 3. İdrar sökmeye yardımcı olan bitki aynı zamanda idrar yolu iltihaplarının tedavisinde süreci hızlandırır. 4. Sivilce ve egzama gibi cilt problemlerinin iyileşmesine yardımcı olur. 5. İçeriğinde bulundurduğu vitaminler ile saç dökülmesini azaltır ve saç köklerinin güçlenmesini sağlar. 6. Dökülme haricinde saçkıran gibi daha ciddi problemlerin iyileşme sürecinde önemli rolü bulunur. 7. Hemoroid (Basur) rahatsızlığının tedavisinde olumlu sonuçlar verir 8. Emziren kadınlarda süt miktarını artırır. 9. Akrep ya da yılan sokmalarına karşı tedavi amaçlı kullanılır. 10. Vücuttaki beyaz kan hücrelerinin artmasını sağlar. Çiriş otu çayı yapmak için yaprakları kaynar suya konulup demlenir ve biraz ılımasını beklenir. İsteğe göre bal ile de tüketilebilir. Saç sağlığı için de kullanılabilen bitki kaynar suda demlendikten sonra içine 4 yemek kaşığı sirke eklenir. Saçın yıkanması bittikten sonra saça sürülür ardından tekrar duru su ile saç durulanır. Bitkinin bilinen bir yan etkisi olmamakla birlikte, fazla tüketildiğinde vücutta az da olsa tepkimelere sebep olabilir. İdrar söktürücü özelliği olduğundan aşırı tüketim sonucunda kişi açısında can sıkıcı durumlar yaşanabilir. Aşırı tüketimde vücuttaki bazı dengelerin bozulacağının bilinmesi gerekir.
Hibya Haber Ajansı (HHA), Beyaz Haber Ajansı (BHA), Igfa Haber Ajansı (IGF) ve diğer ajanslar tarafından eklenen tüm haberler, sitemizin editörlerinin müdahalesi olmadan ajans kanallarından çekilmektedir. Bu haberlerde yer alan hukuki muhataplar haberi geçen ajanslar olup sitemizin hiç bir editörü sorumlu tutulamaz...
Habere ifade bırak !
Bu habere hiç ifade kullanılmamış ilk ifadeyi siz kullanın.
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları
(0)
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.